Följ med! Sydsjälland och møn ruvar på några av Danmarks största upplevelser
Magiska, majestätiska och mastodontiska. Kanske kommer du själv på andra adjektiv för att beskriva de kritvita klinterna på Østmøn. Man känner sig plötsligt otroligt liten när man står vid foten av de 128 meter höga topparna. Men då kan du vända blicken nedåt, för längs klintstranden döljer sig fossil som är upp till 240 miljoner år gamla. Møn är dock inte den enda kritrika platsen, för även i Danmarks största dagbrott, Faxe kalkbrott, kan du hitta synliga spår från forntida jättar. Historien är också i hög grad synlig på Stevns, vars klinter finns upptagna på Unescos världsarvslista. Men området är så mycket mer än bara natur. Stege är t.ex. Danmarks bäst bevarade medeltidsstad och Næstvedområdets största shoppingstad. De bästa restaurangerna med stjärnor i Guide Michelin finns också här – och till och med på natthimlen lyser stjärnorna här klarare än i andra delar av landet.
Den vildaste utsikten från naturen i Danmarks trevliga hörn
FrederiksMinde
FrederiksMinde
Skäm bort dig själv och någon du tycker om med en fantastisk vistelse på hotellet vid Præstø Fjord. Det otroligt trivsamma gamla hotellet har renoverats i klassisk stil och både rummen och personalen här är supercharmiga. Och köket håller hög gastronomisk nivå och har tilldelats en stjärna i Guide Michelin.
Møns Klint
Møns Klint
De kritvita enorma klipporna är unika i Danmark. På den nästan 7 kilometer långa kustlinjen, finns fossiler som är över 100 miljoner år gamla. Hur de hamnade där kan du höra om på GeoCenter Møns Klint, som ligger nästan längst ut på kanten av Møn, som är utnämnt till ett biosfärområde av UNESCO.
Stevns Klint
Stevns Klint
Naturen på Stevns är så fantastisk att den finns upptagen på Unescos världsarvslista. De mäktiga klintbranterna har så tydliga avlagringar att du nästan kan räkna åren – drygt 65 miljoner år bakåt i tiden inträffade det stora meteoritnedslaget som ledde till att dinosaurierna dog ut.
Camp Adventure
Camp Adventure
Har du lust att se trakten från ovan ska du följa med upp i trädkronorna på Danmarks bästa och största trädtoppsbanor. Hela sju banor på upp till 25 meters höjd och totalt nästan 5 km längd bjuder på roliga och tuffa utmaningar för både stora och små.
Gavnø slott
Gavnø slott
Gillar du blomsterprakt och storslagna, färgsprakande trädgårdar och parker? Då är ett besök på slottsträdgården på Gavnø ett måste. Den lilla blomsterön vid Næstved är berömd för sina mer än en halv miljon blommande tulpaner och sitt hembryggda öl.
Dark Sky
Dark Sky
Den unika natthimlen på Møn och Nyord ger dig chansen att få se både stjärnor och månar. Utan ljusföroreningar kan du uppleva Vintergatan på nära håll. Öarna Møn och Nyord är två av de få platserna i Danmark där du kan uppleva en mörk natthimmel med låga ljusföroreningsnivåer.
Faxe Kalkbrud
Faxe Kalkbrud
Åk 63 miljoner år bakåt i tiden till en tid då Danmark var täckt av ett djupt hav där hajar och krokodiler levde. Gå på fossiljakt i Faxe Kalkbrud – i kalkbrottet finns 63 miljoner år gamla fossiler – eller besök Geomuseum Faxe för att se regionens unika fynd.
Møns Klint Resort
Møns Klint Resort
Fantastisk natur, härlig stämning, mysiga omgivningar och massor av möjligheter. Møns Klint Resort är en unik campingplats där man är nära naturen. Lek, rid, cykla mountain bike, meta, paddla kajak, upplev en fantastisk natthimmel, leta fossiler – på Møns Klint Resort kan du göra allt detta.
Koldkrigsmuseum Stevnsfort
Koldkrigsmuseum Stevnsfort
Känn på stämningen från kalla kriget och se Danmarks och Natos hemliga försvar mot hotet från öst. I 40 år stod Stevnsfort redo för krig dygnet runt. Följ med ner i underjorden och upplev Stevnsforts museum om kalla kriget.
Feddet Camping
Feddet Camping
Ta med familjen till Feddet Camping och få en extraordinär campingupplevelse. Dyk ner i Præstø Fjord eller den takförsedda poolen. Ta en sväng med en elmotorcykel eller en tur på hästryggen. Avsluta dagen med en omgång minigolf där förloraren får ta hand om disken.
Camønoen
Camønoen
Ta 218 750 steg genom Klintekongens land, på stigar i urskogen, in i gånggrifterna, nära grottspindlarna, längs stranden och över markerna, under Danmarks vackraste stjärnhimmel. Njut av lugna stunder i livets hastighet.
GISSELFELD KLOSTER
GISSELFELD KLOSTER
Varje år kommer fler än 40 000 besökare till Gisselfeld Kloster, en av Danmarsk äldsta och bäst bevarade renässansborgar. Den engelska trädgården sägs vara en av Nordeuropas vackraste, och innehåller många botaniska rariteter.